Rules, rules, rules. HJELP!

Jula er fin og flott, men i de siste årene har det dukket opp en del uskrevne regler for hvordan ting skal gjøres i forbindelse med jul.

For eksempel er det ikke «lov» å drikke julebrus før 1. desember, og julepynten skal aldeles ikke fram før første søndag i advent. Er det rart man er forvirra? Jeg kjøpte pepperkakehus i går, men aner ikke når jeg skal pynte det! Så nå er det på tide å få dette ned svart på hvitt, og jeg trenger hjelp.

Når er det lov til å:

a) pynte pepperkakehus?
b) drikke julebrus?
c) pynte juletreet inne?
d) spise julemat?
e) spise pepperkaker?

Basér gjerne svarene på egne erfaringer og tradisjoner, så finner vi en gylden middelvei! ;)

Vi fikk hver vår kalender av Espen på jobb i dag, og vi kan jo alle være enige om
at den ikke skal åpnes før 1. desember. Men hva med alt det andre…?

16 kommentarer til “Rules, rules, rules. HJELP!”

 1. Pia Annette sier:

  Vel, pepperkakehus pynter man når man har tid. Men ikke før advent. Og spiselige juleting eter jeg ikke før i desember. Juletreet skal man ikke pynte før lillejulaften. Det er bare sånn.

 2. Vibeke sier:

  Julebrus drikker jeg når det kommer i butikken, personlig syns jeg det blir litt teit at det ikke er lov til å drikke før 1.desember. Jultreet pynter vi lille julaften og ellers har jeg ikke noe spesielt som du ikke kan gjøre før da og da…

 3. June sier:

  Peppekakehus har jeg ikke peiling på, for jeg lager ikke pepperkakehus selv. Julebrusen har jeg prøvd å vente med til desember før, men er ikke så nøye på det lenger. Har blitt en del julebrus i disse eksamenstider. Juletreet skal pyntes på kvelden på lillejualften, den er viktig! Og julemat, ordentlig julemat, spiser jeg ikke før julaften. Men det har nok en sammenheng med at jeg aldri har vært på julebord da. Skal man på julebord så må det være lov. Pepperkaker synes jeg man må få spise når man vil, men jeg er ikke superfan av det selv, så. Marsipan derimot! Elsker det, men det er så dyrt at jeg venter med å spise det til jeg kommer hjem og mamma og pappa kjøper det :P Og klementiner er jo også litt typisk jul, det begynner jeg å spise når det kommer i butikken.

 4. Kristin sier:

  Alt er lov etter 1. desember – i alle fall i mi bok! ;) Bortsett frå juletrepyntinga kanskje, det skal skje lille julafta.

 5. Anna GL sier:

  a) pynte pepperkakehus?
  Selv skal jeg lage og pynte pepperkakehus nå til helga. Så lenge det er advent, er det lov!
  b) drikke julebrus?
  Advent… :)
  c) pynte juletreet inne?
  Skal man feire jul der, så er det lille julaften. Skal du reise bort i jula, syns jeg sånn en uke inn i advent, kanskje?
  d) spise julemat?
  For meg: i jula. Kun i jula. Det holder i massevis.
  e) spise pepperkaker?
  Jeg begynte i slutten av oktober i år. :)

  En gylden regel er advent, men har man lyst, har man lov, sier nå jeg! :D

 6. elin sier:

  alt utnom juletrepyjntinga e lov ætti 1.deæmber sei æ! juletrepyjnting ska she på lille julaftn :D Go jul å advent :D

 7. mam sier:

  A: en av de siste 7 dagan før julaften
  B: 1. desember
  C: lille julaften
  D: julaften (eller på julebord for den som er så heldig å få være med på det)
  E: heile året ( de e ijtnå gått)
  Bare hyggelig!

 8. BJ aka. EJ sier:

  gjer som det passar deg. for meg er det viktig at eg føler forskjell på høgtid og kvardag, derfor et og drikk ikkje eg marsipan og julebrus før det er jul. men eg drit jo tynt i kva alle andre gjer!

 9. SV: Ja mer snø kan det gjerne komme, men håper bare trafikken kan gå som normalt.. Samt at måkebiler og fotgjengere også tar hensyn :D

 10. Miss Jones sier:

  Gjør det du vil, når du vil! :D Men når sender man julekort?! Jeg fikk en del i fjor og vil gjerne sende i år. Sender jeg de tidlig rekker kanskje folk å sende meg i retur :P

 11. Celina sier:

  Innlegget er lagt ut på BloggFeber.

 12. T. sier:

  Ribbe kan du spise hele året. Julemarsipan og julebrus kan du spise når det er tilgjengelig. Julepynt kan du henge opp uti desember, når du har tid, og ta ned når det nye året er her.

  Sjekk forøvrig ut denne linken http://www.alternativjulekalender.no

 13. Heidi sier:

  bare et lite apropos uskrevne regler – fordi jeg har en kompis som regner det for en dødssynd å spise klementiner før lillejulaften! det finner jeg ekstremt snodig.

 14. Jeg synes man skal bestemme slikt selv ;) Det gir jo julestemning, og så lenge det ikke er i oktober eller midten av desember er det godtatt for min del, hihi ;) Vi pynter alltid juletreet lille julaften, men det går vel mer på tradisjon ;)

 15. janne sier:

  Takk alle! Da kan vi vel enes om at alt er lov etter 1. desember, bortsett fra å pynte juletreet, det skal gjøres ca. lille julaften ;)

 16. kristin sier:

  a) pynte pepperkakehus? Iløpetav desember
  b) drikke julebrus? – Når den kommer i butikken!
  c) pynte juletreet inne? – Lille julaften!
  d) spise julemat? – Julaften
  e) spise pepperkaker? – Første desember

Si noe!

:) ;) :s :P :( :-x :/ :D <3 more »