Fy skam!

I det siste har jeg begynt å tenke på å vannmerke bildene mine, i allefall de som ser noenlunde ut og som jeg har jobbet en del med. Har nemlig funnet igjen mine bilder andre steder på nettet, samt at folk direktelenker til bildene mine. Dette er rett og slett for jævlig for oss som betaler for serverplass, og må betale for ekstra trafikk når andre nettsteder direktelenker.

Blant annet fant jeg igjen ett av bildene mine på underskog.no, og fjerna det temmelig kjapt. Men så kom jeg på en annen ting som er mye mer morsomt å gjøre; nemlig legge opp et nytt bilde, med samme navn. Da blir resultatet slik:

drittunger

Tyveriet kan du se irl her.

Så nå blir det merking på bilder som det er noenlunde standard på. Jeg syns det er kjipt, men sånn må det nesten være når folk ikke klarer å holde fingrene fra fatet. Så jeg har tenkt litt på hvilken type merking som er best.

Det er denne typen jeg liker best selv, en enkel «logo» nede i et hjørne, som ikke forstyrrer resten av bildet.

dsc_0055

Problemet er at slike merker er litt for lette å beskjære vekk. En annen løsning er å legge vannmerket midt i bildet, slik at det blir mer jobb å fjerne det hvis noen absolutt vil stjele bildet:

sol_vartdal

Men dette ødelegger kanskje selve bildet? En annen løsning er å legge vannmerket litt diskret over hele fotoet:

dammen-088

Hva synes dere? Er det sånn at merking av bildene ødelegger dem, eller er det et nødvendig onde? Er det bedre å legge til et script som gjør at man ikke kan høyreklikke og lagre bildet?

Er det OK å «låne» bilder, enten man laster dem ned eller direktelenker?

20 kommentarer til “Fy skam!”

 1. Hildblond sier:

  Uff ja. Folk er så frekke at. Når det gjelder vannmerke på bilder, synes jeg den nederste vannmerkingen også var helt greit, i tillegg til bildet der du har merket i høyre hjørne. Og FOR noen nydelig bilder av deg og Joël. Nydelig!!!

 2. ithil sier:

  Vannmerke er veldig bra å ha. Dessverre ødelegger det bildene litt, men det er mye bedre enn at folk stjeler bildene… Er det noen tilfeller der noen lastet ned bildene dine og la dem ut et annet sted? Hvordan fant du ut av det?

 3. janne sier:

  Hildblond: Selv foretrekker jeg også de som ikke ligger midt i bildet. Og TAKK for bildeskryt :) Fint å ha en flink fotograf som barndomskompis!

  Ithil: Enig, stjeling av bilder er en skikkelig uting. Har sett at folk har lastet ned bildene mine og lagt dem ut ja. Det har jeg stort sett funnet ut via tilfeldigheter og ved at folk har sett dem og sagt fra. Dette med direktelinking finner jeg ut via webstatistikken min. :)

 4. Rita sier:

  D bæste e vel et script kanskje, men sia du heilt sekkert kjæms t å lag stilie å diskret innkorporerte vassmærka så e jo d greit å:) Sånne DIGRE standardmærka som dække heile bilde villja æ vaffal styrt unnja:)

  Isf villja æ ha gått for dåm to nederste æksæmplanj, sia d kræve så lite å fjern d øverste.

 5. Rita sier:

  …forræstn GENIALT at du bøtta ut bildet :) ;) Fantastisk! :)

 6. Torgis sier:

  Nå synest jeg helt ærlig at direktelenking ikke er et problem, snarere en fordel siden det da ikke er en *kopi* av bildet mitt som flyter rundt på nettet. Ifølge loven er det muligens også en bedre løsning å bruke orginalbildet med tanke på reproduksjon osv. Jeg passer iallefall på å direktelenke så ofte jeg kan, slik at jeg ikke skal bli anklaget for å stjele bildet.

  Men hva om du bruker en flash-snutt til å vise bildet med? Da kan man vel ikke stjele bildet (annet enn ved print-screen) og direktelinking til flash-script er vel kanskje mulig å skru av? Bakdelen er vel at da får ikke så mange lov å nyte de flytte bildene dine, siden de MÅ komme til siden din får å se dem…

 7. janne sier:

  Rita: Ja, må vel bli nå a la det nederste kanskje, vess itj æ kjæm på nå ber.

  Torgis: Det aller største problemet (ifølge meg) er at de bruker bildene uten å gi kred til den som eier bildet eller den som har tatt det. Det er DET jeg synes er mest jævlig med hele direktelenkinga. Det bør man uansett gjøre om man laster ned eller direktelenker, men jeg synes også at man skal spørre først. Det er vanlig folkeskikk. :)

 8. Torgis sier:

  Janne: Jeg er litt uenig, jeg synest at det er å gi kred når man linker bildet til orginalen og opphavsrettighetsinnehavers side. Man kan selvsagt gjøre _begge_ deler, altså oppgi i bildetekst hvem som eier/har laget bildet. Og når det gjelder å spørre først, så er ikke det alltid like enkelt, ikke alle henger like mye på nett. Når noen publiserer sitt eget bilde, tror jeg lov-verket åpner for henvisning til bildet, og da også direktelenking. Folkeskikk eller ikke :p

  Men jeg er altså enig: Man burde, etisk sett, fortelle noen at man henviser til bildet deres, og også gi kred når man gjør så. Om dette løser problemet med direktelenking og byte-limits vet jeg ikke :p Synest uansett at vannmerking kan være en god idè, og likte den som har linje på tvers av bildet.

 9. Torgis sier:

  Eller! Du kan se om du finner en phpsnutt som viser bildet dersom det er en forespørsel fra ditt domene. Er det direktelenket (altså forespørsel fra et annet domene), kan du sende ut litt ascii-art som ikke krever noe særlig båndbredde! Håper denne ser bra ut etter at jeg har postet… :

  ___,——,
  _,–.—. __,–’ /
  ,’ _,’_`._ \ _,-’ ___,|
  ;–’ `^-. ,’ __,—’ ||
  ,’ \ ,’ _,-’ ||
  / \ _,’ ,-’ ||
  : . ,’ _,’ |:
  | : `. ,’ |:
  | _,- | `-,’ ::
  ,’____ , ,-’ `. , |, `. : \
  ,’ `-,’ ) / \/ \ \ : :
  | _\ o _,-’ ‘-. `. \ \
  `o_,-’ `-,-’ ____ ,` )-.______,’ `. : :
  \-\ _,—’ `-. -’.\ `. / `. \ \
  / `–’ `. \ \: \ \,.\
  ( ____, \ | \\ \ :\ \\
  ) _,-’ ` | | | \ \ \\_\\
  / _,-’ | | ,’-`._ _\ \,’
  `—–’ |`-. ;/ (__ ,’ `-. _;-’`\ _,–’
  ,’ | `._ _,’ \-._/ Y ,-’ \ _,-’
  / _ | `—’ :,-| | ` _,-’\_,–’ \
  : `| \`-._ / | ‘ `.,-’ `._` \
  | _\_ _,\/ _,-’| `-._ \
  : ,- `.-’_,–’ \ ` \
  | ,’ ,–’ _,–\ _, :
  ) . \___,—’ ) `-.____,–’ |
  _\ . ` || : \ ;
  ,’ \ `. )–’ ; | `-. /
  | \ ;–^._,-’ | `-._ _/_\
  \ ,’`—’ | `–._____,-’_’ \
  \_,’ `._ _,-’ `
  -hrr- ,-’ `—.___ __,—’
  ,’ `———’
  ,’

 10. Torgis sier:

  FAIL!!!!

 11. janne sier:

  Epic fail! Hahaha :D

 12. Cremlin sier:

  Er så enig, hotlinking er en uting. Skjelden de som hotlinker gidder å sette på en lenke eller en referanse. Folk kommer jo aldri til å høyreklikke å sjekke hvem som har laget bildet uansett, og da blir man stående uten cred. Så bare kom igjen å vannmerke§! :)

 13. janne sier:

  My point exactly! :)

 14. Elisabeth sier:

  alle som driver med bilder vet at slikt ikke er greit…når det kommer til vannmerking..alltid kjedelig å måtte «ødelegge» bilder….stoler ikke på folk, så pleier alltid å skrive navn, men som sagt, hjørnet er utsatt for beskjering..så, den nederste stemmer jeg også på..og det gav meg en ide…men jeg pleier som regel kun å lagre direkte som jpg, men har begynt å lagre noen som psd e.l slik at man kan endre i etterkant….

 15. Elisabeth sier:

  ps: så lenge man får kred er det jo bra, er jo slik det skal være..prøver alltid å oppgi kilde, uansett om det er en filmposter e.l.

 16. janne sier:

  Jepp, folkeskikk!

 17. Bjørn sier:

  Hei Janne,

  Jeg har holdt på med publisering av bilder en god stund. Før i tiden, hehe, hendte det seg at jeg faktisk fant igjen hele hjemmesida mi liggende på andre serverplasser. Total copy/paste-stil. Bare navnet mitt og eksens var endret.
  Sånn i ettertid så er det litt kult at jeg lagde ting som var så bra at andre ville ha det.

  Men ja, over til vannmerking. Jeg pleier bare å sette adressa til nettsida en eller annen plass på bildet, som regel nederst til høyre, det fungerer fint for meg og har gjort det i ei lang stund. 100% høyreklikk-deaktivering vil du aldri få muligheten til siden siden din blir lastet ned til hver enkelt maskin. Dessuten har du fremdeles muligheten til å trykke «Print Screen» og man vil ha mulighet til å kopiere bildet.

  En annen ting er også å legge ut bilder i litt lavere oppløsning og kvalitet slik at det skal være litt vanskeligere å fuske med det.

  Om det nå uansett skulle være noen mer problem med folk som kopierer; henvis til åndsverksloven og send de en faktura :)

 18. Bjørn sier:

  Forøvrig var det tre gode bilder du hadde valgt som eksempel, søt hu sista der ihvertfall ;)

  janne svarer:

  Arne Grete e søtasta! :)

 19. Viidar sier:

  Finnes egen WordPress-plugin som gjør at hotlinking ikke går an. :)

Si noe!

:) ;) :s :P :( :-x :/ :D <3 more »