Q & A – Monsterinnlegg!

Her kommer svarene på spørsmålene jeg ba dere stille i dette innlegget. Det tok sin tid, men her er i allefall mine beste forsøk på å forklare saker og ting jeg gjør i Photoshop og dess like. Hvis noe er uklart, så er det selvfølgelig bare å spørre igjen! Innlegget er veldig,veldig langt og bryter med alle regler om «hvordan lage gode bloggposter», men håper dere får noe ut av det!

Svar på spørsmål om foto/redigering:

1. Jeg vil se HDR-veiledning! :)

HDR eller High Dynamic Range-bilder kan lages på flere måter.

hdrBegge disse er HDR-bilder, laget med forskjellige innstillinger. På vanlige bilder, ville gresset blitt noe undereksponert, og himmelen kunne blitt overeksponert, men ved bruk av HDR, vil alt få noenlunde riktig eksponering.

HDR-bilder er, kort forklart, flere bilder av samme ting, tatt med forskjellig eksponering. Bildene blir ofte maleriske og veldig spesielle, siden man oppnår en korrekt eksponering av alt som er i bildet, selv skyggelagte partier.

Når man skal ta bilder for å lage HDR-bilder, er det viktig å bruke stativ, slik at motivet blir helt likt på alle bildene. Det er med andre ord vanskelig å lage HDR av ting som rører seg, men det går det også, med litt triks og miks!

Først og fremst bør man sette kameraet på Auto Bracketing hvis det støtter dette. Dette kan du finne mer om i brukermanualen til kameraet, så det orker jeg faktisk ikke å skrive opp her. Men har du først lært deg auto bracketing, er du godt på vei :) Man kan også stille eksponeringskompensasjon manuelt, hvis man vil. Gjør et google-søk på Auto Exposure Bracketing!

Auto bracketing setter kameraet til å ta tre, fem eller sju bilder med forskjellig eksponering etter hverandre. Tar du for eksempel tre bilder med denne innstillingen, vil du få et undereksponert, et overeksponert og et korrekt eksponert bilde. Tar du fem bilder, vil du få mer gradering i bildene. Jeg pleier å ta tre bilder.

Når du har fått dine tre bilder med forskjellig eksponering, er cluet å sette dem sammen til ett bilde. Jeg bruker Photomatix som programvare, den gjør mye av jobben for deg, og resultatet blir som regel bra.
Du kan laste ned en gratis prøveversjon av Photomatix, og teste litt. Du får et stygt vannmerke på bildene, men programmet koster ikke all verden, så hvis du finner ut at dette er noe for deg, kan det være verdt å legge pengene på det.

Photomatix finner du her! Her finner du også mange fine eksempler på HDR-bilder. Så til det morsomme:

- Hvordan sette sammen tre forskjellige eksponerte bilder i Photomatix?

Enkelt: HDR – generate. Så laster du inn bildene dine og trykker OK, og Photomatix gjør resten. Så velger du HDR – tonemapping for en siste finishing touch, her er det bare å prøve seg frem og dra litt i spaker her og der. Mer nøye enn så kan jeg egentlig ikke forklare det, prøve/feileprinsippet er veldig gjeldende her. Man ser fort hva som ser bra ut og ikke, og det varierer fra bilde til bilde. Ikke få panikk hvis bildet ser rart ut før du tonemapper det, for det er nettopp tonemappinga som «gjør» hele bildet.


- Hvordan sette sammen tre forskjellige eksponerte bilder i Photoshop?

File – automate- merge to HDR. Denne funksjonen finnes bare i CS2 og oppover, tror jeg. Browse frem bildene og trykk OK. Resten gjør Photoshop, og det er egenltlig ikke så mange fler innstillinger som kan gjøres her. Photomatix er overlegent på den måten.

- Og så: hvis man ikke har auto bracketing på kameraet, eller bare er litt lat, eller vil lage HDR av ting i bevegelse:

Man kan lage HDR av ett enkelt bilde. Da åpner du bildet i Photoshop, og justerer det litt, på denne måten:  Behold originalfilen. Så redigerer du den ved først å gjøre den en tone mørkere ved å bruke Curves (ctrl + m). Dra litt i den nederste delen av linjen, slik at bildet blir merkbart mørkere. Trykk OK, lagre så en kopi av bildet, og gjenta prosessen, bare at denne gangen skal du gjøre bildet lysere.

Kurvene skal se omtrent slik ut:

curves

Lagre bildene, og vips så har du tre bilder med forskjellig eksponering som du kan sette sammen til et feiende flott HDR! :)

Les mer om HDR her!

Se resten av svarerne ved å klikke på lenken under! Innlegget ble så svært at jeg måtte dele det opp litt :)

2. Og gjerne hvordan lyssette med både blits og reflektor!

Med blitz har jeg ikke så sanseløst mye erfaring. Min bror har jo et stativ som man kan feste en blitz og en paraply på. Siden trenger man noe for å løse ut blitzen på stativet, gjerne skyports eller liknende. Hele hemmeligheten her er jo å få blitzen av kameraet. Og det trengs litt ekstra utstyr for å kunne ta bilder på den måten.

Disse bildene er tatt med kamera på stativ, fjernkontroll, blitz på stativ med paraply, skyports og manuelle instillinger av blender og lukker. Jeg har bare prøvd meg frem, rett og slett.

Med reflektor er det en del enklere. Man trenger en refleksskjerm (jeg har denne) og en assistent til å holde den (jeg har denne ;) ). Det gjelder å fange opp  lys og reflektere det på objektet/personen man skal ta bilde av. Refleksskjermen gir et utrolig fint lys i øynene. Jeg skal vise effekten med bilder ganske snart!

Man kommer ganske langt med en hvit plate i for eksempel isopor også. De er kurante som billige reflektorer :)

3. Jag vill veta hur du gjorde dom här bilderna: http://jannehelen.net/blog/?p=1717

Her har jeg brukt curves flittig, og redigert både på rød, grønn og blå kanal. Akkurat hvordan jeg har redigert hver enkelt kanal husker jeg rett og slett ikke, men her er det bare å prøve seg fram.
Tips:
bruk justeringslag når du redigerer (se bildet). Når du trykker på den lille svarte og hvite rundingen i layer-paletten, får du opp en meny med forskjellige valg, blant annet curves. Her kan du redigere masse masse, i nye lag, og uten å ødelegge originalbildet (du slipper å redigere rett på selve bildet).  Prøv også å redigere litt i color balance, og ikke vær redd for å ta i! :)

justeringslag-kanaler
4. Hvilken “standardredigering” bruker du på bildene du legger ut?

Bildene mine får som regel en runde med curves og med litt oppskarping (Filter – Sharpen). Jeg bruker å variere litt mellom Unsharp mask og Smart sharpen, man ser fort hva som funker og ikke. Det finnes en haug oppskarpingsmetoder, så det er egentlig bare å google hvis man vil finne flere metoder :)
Ellers kan det hende jeg justerer fargebalansen hvis hvitbalansen ikke er helt bra (Color balance – det finner du under justeringslagene, altså den svarte og hvite rundingen jeg har ringet inn på bildet over).

5. Jeg lurer på hvordan du går frem for å få de beste bildene når du fotograferer for aviser. Hvor mye planlegger du før du tar bildet? Hender det du tar kjedelige bilder når motivet er kjedelig?

Oi oi oi. Det kommer veeeeldig an på hva saken er. Skal jeg ta portrettbilder for en avis, er egentlig den største utfordringen å få personen til å slappe av foran kamera, noe som er enklere sagt enn gjort.
Er det andre bilder, gjelder det å finne en vinkel som ikke er så standard, for eksempel å klatre opp et sted eller legge seg på bakken. Jeg rekker som regel ikke å planlegge så mye før jeg kommer til et sted hvor jeg skal ta bildet, så det blir litt på sparket. Men det gjelder å se seg rundt og tenke litt før man tar bildet. Uff, så dårlig svar :P

Og ja; kjedelige motiver kan gi kjedelige bilder. Det gjelder å prøve å tenke litt annerledes, men det er jammen ikke enkelt alle gangene!

6. Æ vilj gjerne våttå meir om sånne duse fine filter i ps:)

Duse filter finner man under filter-menyen! :D For eksempel Filter – Distort – Diffuse glow. Den er veldig enkel, men pass på så du ikke overdriver. Husk å sette bakgrunnsfargen til hvit (eller den fargen du vil at filteret skal ha).
Ellers finnes Gaussian blur (og andre blureffekter) under Filter – Blur – Gaussian blur. Det kan du bruke på enkeltområder eller hele bildet.
Hvis du dupliserer bildet du jobber med (ctrl + j) så får du en kopi som du kan duse ut med Gaussian blur, også kan du bruke viskelæret for å viske ut områdene du vil ha skarpe. Bare pass på at det skarpe, originalbildet ligger under det laget du har gjort uskarpt.

blur1 Her har jeg brukt viskelæret for å få fram det skarpe laget under. Det er veldig overdrevet, så effekten skal synes.

7. Å retusjering, der e du jo kjæmpego mtp der kjendisbildanj å sånn :)

Retusjering er ikke forklart på en-to-tre. Jeg bruker mye Clone Tool, og kloner bort ting jeg ikke vil ha i bildet. Clone tool fungerer slik at man kopierer en del av bildet og limer det inn et annet sted. Dette kan brukes til å slette ut hud og fjerne kviser, for eksempel, men bruk det med forsiktighet! Det kan synes VELDIG GODT på bildet, hvis man overdriver det. Bruk en lav opacity og en myk brush og øv. Det kreves mye øving for å få det bra.
For å kopiere fra bildet, sett musepekeren over stedet du vil kopiere, hold inn alt-tasten og klikk med musen. Da kopierer du det ene området, og kan «lime» det inn et annet sted. Det er lurt å kopiere et område som er nærme det du vil retusjere vekk, slik at fargene blir tilnærmet lik. Dette gjelder spesielt hud.

Ellers brukere jeg mye Burn Tool og Dodge Tool. Burn Tool formørker områder, mens dodge tool lysner dem. Variér med størrelse på brush, med opacity og med range (alle disse tre finner du i den øvre menylinjen når du har valgt verktøy). Her gjelder det også å prøve seg frem; øyne kan både mørknes og lysnes med heldig effekt, det samme gjelder hud.

cloneFor å klone vekk en føflekk: hold musen over området du vil kopiere, hold inn alt-tasten og klikk. Så klikker du på føflekken til den forsvinner :)

Rita ville også vite hvordan jeg laget øyenvippene på dette bildet:

Smudge tool eller en svart, myk og tynn brush. Også bare «tegner» du vippene slik du vil de skal være. Krever en litt stø hånd, dog :)

lashesSmudge tool er innringet. Hvis det ikke ligger der, høyreklikk på verktøyet som er der i stedet.
Alle verktøy med en liten trekant i hjørnet skjuler flere verktøy som du får frem ved høyreklikk
;)

8. Ka’lags type foto liker du best? Portrett, makro, journalistiske osv.

Jeg er veldig glad i portrett og sport. Særlig i sport blir det mange morsomme øyeblikk når man fester utøverne til film (eller minnekort) :) Å ta bilder av mennesker er nok det morsomste. Og da i alle mulige situasjoner. Makro har jeg dessverre ikke fått tid til så mye, selv om jeg har et utmerket makroobjektiv (Sigmas 105 mm f/2.8) :( Får vel bare ta meg tid etterhvert!

9. Hva er ditt favorittobjektiv, drømmeobjektiv og drømmekamera?

Favorittobjektivet mitt av de jeg har nå, er nok vidvinkelen min (Sigma 10-20 mm), dessuten har jeg nettopp kjøpt et Sigma 17-70 som jeg tror kommer til å bli bra når jeg bare får det. Har brukt broderens 17-70, og liker veldig godt det den leverer. :)

Drømmeobjektivet må bli et Canon 10-500 mm f/1.8 USM L? :D Haha! Hvis jeg må velge et som finnes, så blir det et fisheyeobjektiv, tror jeg! Broderen har Sigmas 10 mm fisheye, det er et veldig morsomt objektiv.

Drømmekameraet
nå er nok en Canon EOS 7D, med mulighet for video og greier. Men det ligger litt over budsjettet mitt, så jeg sikter meg inn på et Canon EOS 50D nå, det tror jeg skal holde i lange baner. En 5D hadde jo ikke vært dumt, men jeg er ikke så proff at jeg trenger fullformat (da måtte jeg jo byttet ut alle objektivene mine også!). Ellers er jo en Supersampler høyt oppe på lista for tida, og det er jo ikke så dyrt heller :D Så det må nesten bli en sånn når jeg får fast inntekt en gang!

Spørsmål om (alt mulig) annet:

10. Sen undrar jag på om du färger eller blonderar håret på ngt sätt?

Nei, det gjør jeg ikke. Jeg er naturlig blond, på godt og vondt. :) Håret mitt blir nesten hvitt om sommeren, og særlig nå i sommer da vi var i Afrika, da ble det nesten grått. Jeg vasker håret med lilla shampoo for å ikke få grønnskjær i det (noen får gulskjær, jeg får grønnskjær fra dusjer med gamler rør og klorvann…). Og når jeg gjør det, blir håret ennå mer hvitt :idea: Så det er en hårfin balansegang, haha!

11. Hvor mange andre bloggere kjenner du in real life?

Jeg kjenner de aller fleste som er på bloggrollen min i sidebaren her. Men kjenner ingen «storbloggere» in real life ;)

12. Hva skal til for at du begynner og leser en annen blogg fast?

Fine bilder! Jeg er veldig glad i bilde- og fotoblogger. En sjelden gang fester jeg meg ved noen som skriver godt, men man fanger meg enklest med mange og gode bilder på bloggen.

13. Hva er din favorittfilm? :)

Hoooi. Jeg tror ikke jeg har én. Snatch, A clockwork Orange, Kill Bill 1&2, Reservoir Dogs, De grønne slaktere, Deer Hunter, Sin City og Lost in Translation er alle filmer jeg setter veldig høyt på lista. Ganske variert filmsmak med andre ord :)

14. Hva er forskjellen på 1 MB og 1 Mb?

1 Mb = 1 megabit. 1 MB = 1 megabyte. Altså: 1 megabit = 0.125 megabyte,  1 megabyte = 8 megabit

15. Dersom du måtte velge, ville du helst gått med vannski eller rustning resten av livet?

Vannski. Tenk å gå på do med rustning. Mye å ta av seg, jeg sliter mer enn nok når jeg har på bunad for eksempel. Kjipt når det regner også.

16. Visste du at sauer blir kåte når de klippes om våren?

Nei, men jeg vet det nå.

17. Hva føler du nå?

Jeg føler litt på at jeg er trøtt.

18. Keffår e allj mennj drittsækka?

Jadu, det blir som å spørre om meningen med livet :P Men ALLE er jo ikke teite da, Rita. Du må bare komme deg vekk fra Meråker-guttene ;)

19. Ka e yndlings-tv-serien din?

Det var Prison Break, men jeg så den aldri da den gikk på TV. Nå ser jeg sjelden på TV, men når jeg gjør det, er det stort sett Americas Funniest Homevideos det går i :D

20. Eg vil vite om du kjenne han her fyren fra Meråker? :) http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1376878.ece

Nå må du lære deg å lese med et kritisk øye, Oli ;) Mannen er ikke fra Meråker, men hadde visstnok en tante der. Om jeg kjenner henne er en annen sak, men jeg håper egentlig ikke det…

Puh! Gratulerer til alle som orket å lese gjennom! Og jeg håper dere som stilte spørsmålene har fått svar! :)

6 kommentarer til “Q & A – Monsterinnlegg!”

 1. Rita sier:

  Haha – kongebra! :D :D :D

 2. Joel sier:

  Det kalles virkelig et monsterinlegg! :P Ogsaa skal vi tippe lotto i helga… (og vinne! :) ) hdl

 3. Linnea sier:

  Topp innlegg Janne! Nå lærte jeg mye, både om deg og om fotoredigering! :D

 4. Thomas sier:

  Skulle hatt premie! :mrgreen:

 5. Johan sier:

  Jag hade ju inte behövt lägga pengar på att åka till USA och lära mig redigering. Jag hade kunnat delta i Jannes Photoshop-skola =)

 6. janne sier:

  Bra å høre at NOEN har hatt utbytte av dette i allefall :)

Si noe!

:) ;) :s :P :( :-x :/ :D <3 more »